Strateška dokumenta

strategija lpotp lapzm lapizblapromilapromkinjestudotpvode

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2016

''KULTURNO NASLEĐE I ZAJEDNICE - ŽIVETI SA NASLEĐEM''

Dani evropske baštine u Srbiji 2016. godine, obeleženi su temom ''Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem''. Manifestacija je održana u periodu od 23. septembra do 2. oktobra 2016. godine.

Ovogodišnja tema manifestacije ''Dani evropske baštine'', naglasila je vrednost i potencijal kulturnog nasleđa, kao resursa održivog razvoja i kvaliteta života. Istoj se, sada već tradicionalno, priklјučila Gradska opština Barajevo. Ovogodišnja tema Dana evropske baštine u Srbiji 2016. godine je odabrana sa cilјem da se istakne značaj i rad zajednica, udruženja, porodica i ostalih aktera, koji upravlјaju svojim kulturnim nasleđem i štite ga na različite načine.

Na teritoriji Barajeva se nalazi veliki broj starih porodičnih kuća, istorijskih spomenika, koji datiraju iz različitih vremenskih perioda, spomen obeležja, spomen ploča i skulpturalnih dela. Na području: Arnajeva, Barajeva, Baćevca, Belјine, Boždarevca, Velikog Borka, Vranića, Guncata, Lisovića, Manića, Melјaka, Rožanaca i Šilјakovca je izvršeno evidentiranje, prikuplјena foto dokumentacija i određivanje stepena oštećenja spomen obeležja. Uvidom u bogatu istorijsku riznicu ovog podneblјa, konstantovan je značajan broj kulturno-istorijskih spomenika, od kojih su mnogi podignuti kao odraz zahvalnosti, u znak nezaborava na pale žrtve. Ove oblasti obiluju prirodnim bogatstvima i svaka se razlikuje po umetničkim delima, materijalnim i duhovnim kulturnim dobrima koja poseduju, ali svima je zajednička istorija koja ih objedinjuje.

Crkva brvnara u Vraniću, Matića kuća, Vuksanov spomenik u Belјini, Stara mehana u Barajevu, Jeftića kuća i Stevanovića kuća u Šilјakovcu, samo su neki od posebno značajnih spomenika, od kojih su pojedini pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a svi su predstavlјeni u okviru Dana evropske baštine.

U okviru pripreme manifestacije ''Dani evropske baštine'', ostvarena je saradnja sa OŠ ''Knez Sima Marković'' Barajevo, OŠ ''Pavle Popović'' Vranić, Srednjom školom Barajevo i Centrom za kulturu Barajevo.

U skladu sa koncipiranim programom za učešće u manifestaciji ''Dani evropske baštine'', uspešno su realizovane planirane aktivnosti.

• Izložba ''Kulturno nasleđe Barajeva'' je organizovana na sledećim lokacijama: Galerija - Centar za kulturu Barajevo; OŠ ''Knez Sima Marković'' Barajevo; OŠ ''Pavle Popović'' Vranić; Srednja škola Barajevo. Posetioci su izložbe, mogli pogledati od ponedelјka do petka, tokom trajanja manifestacije.

• Održani školski časovi posvećeni manifestaciji ''Dani evropske baštine''

U OŠ ''Knez Sima Marković'' Barajevo (23. septembra 2016. god.) i OŠ ''Pavle Popović'' Vranić (26. septembra 2016. god.), održana su predavanja na temu ''Kulturno istorijska baština opštine Barajevo''. U interaktivnoj komunikaciji, sa učenicima, diskutovano je o kulturnom nasleđu opštine Barajevo. Predavanje su održali profesor Nenad Savić, član opštinskog veća GO Barajevo, Mirjana Petrović, profesor istorije OŠ ''Knez Sima Marković'' Barajevo i Uroš Milivojević, profesor istorije OŠ ''Pavle Popović'' Vranić.

• Likovna kolonija posvećena Crkvi Sv. Ilije

U porti Crkve Sv. Ilija, u Vraniću, 27. septembra 2016. god., održana je jednodnevna likovna kolonija, čija je tema: ''Kulturno nasleđe i zajednice - živeti sa nasleđem''. U crkvenoj porti u Vraniću su se mogli razgledati Crkva brvnara, Matića kuća, muzej riznica, vajat, koš, mlekar. Jedinstven muzej - Riznica u selu Vranić, nadomak Beograda prikazuje hilјade godina dragocene istorije.

Manifestacija je, između ostalog, istakla spoj nekadašnjeg i sadašnjeg, negovanje tradicije i život sa nasleđem.

Partneri

banbg bandir bankzm banjkp banvla bandeu banundp bangiz banosce bansida banjap banrec banskgo bannaled banex banpk banbos banlaz banvlas